21 Οκτωβρίου 2014

Ελληνική Μυθολογία (μέρος 2ο): Προμηθέας


Ελληνική Μυθολογία (μέρος 2ο): Προμηθέας

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: 

https://www.youtube.com/watch?v=3TVKfgg33q0&list=UUwtsbpn0zIhFdFGCjD4ZRRw

  Οι Critic(Σ)holics και ο Ντίνος Καπώλης συνεχίζουν με το δεύτερο μέρος της σειράς ''Ελληνική Μυθολογία''. Στο μέρος αυτό θα καταπιαστούμε με την ιστορία της Υφάντριας Αράχνης, το Μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου και τον πασίγνωστο μύθο του Προμηθέα  

Ντινος Καπώλης

   Η υφαντική της τέχνη ήταν τόσο ξακουστή ώστε ακόμα και οι Νύμφες πήγαιναν για να θαυμάσουν τα έργα της. Όλοι πίστευαν πως η Αράχνη είχε διδαχθεί την τέχνη της από τη θεά Αθηνά. Εκείνη όμως το αρνιόταν και προκάλεσε μάλιστα τη θεά σε διαγωνισμό για να φανεί ποια υφαίνει καλύτερα. Η Αθηνά στο υφαντό της παράστησε δυο θέματα. Το κεντρικό θέμα ήταν ο αγώνας της με τον Ποσειδώνα για την προστασία της Αθήνας. Το άλλο απεικόνιζε τέσσερις θνητούς (ένας σε κάθε γωνία του υφαντού) να τιμωρούνται γιατί είχαν τολμήσει να αναμετρηθούν με θνητούς. Η Αράχνη στο δικό της υφαντό είχε παραστήσει τους έρωτες του Δία και άλλων θεών με θνητές καθώς και τις μορφές που είχαν πάρει για πετύχουν το σκοπό τους. Η Αθηνά πήρε το έργο της Αράχνης στα χέρια της και προσπάθησε να του βρει ψεγάδια. Όταν δεν κατάφερε να του βρει κάποιο ελάττωμα θυμωμένη από τις παραστάσεις του υφαντού και τυφλωμένη από την ζήλια το έσκισε και χτύπησε με το αδράχτι της την κοπέλα στο πρόσωπο. Η Αράχνη από ντροπή για την προσβολή που της έγινε επιχείρησε να κρεμαστεί. Η θεά όμως δεν την άφησε να πεθάνει. Την μεταμόρφωσε στο γνωστό έντομο και την καταράστηκε να είναι πάντα κρεμασμένη καθώς θα εξασκεί την παλιά της τέχνη. 

  Ο διδακτικός χαρακτήρας του μύθου του Ίκαρου και του Δαίδαλου είναι προφανής: η απερισκεψία και η επιπολαιότητα των νέων που αδιαφορούν για τις συμβουλές και την εμπειρία των  γονιών τους και γενικά των μεγαλύτερων σε ηλικία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζωή τους. Για αυτό να ακούμε το μπαμπά, τη μαμά και τους Critic(Σ)holics!

  Ο γνωστός στο ευρύ κοινό μύθος του Προμηθέα, μαρτυρά το Νόμο του αντιπεπονθότος (κάρμα), τον αναπόδραστο αυτό νόμο της ζώσας ψυχής, της πάσχουσας ζωής, στην επιθυμία της ψηλαφώντας μέσα στην πλάνη των αισθήσεων για περισσότερο φως. Ας αφήσουμε όμως το Ντίνο Καπώλη να μας φωτίσει με το δικό του φως και να μας οδηγήσει στην κωμική αιωνιότητα...Καλή διασκέδαση σε όλους και μείνετε συντονισμένοι στους Critic(Σ)holics!

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου